Tabori

Verena Koršič Zorn,

tajnica Izseljenskega društva Slovenija v svetu

Uvodni pozdrav

Spoštovani udeleženci letošnjega, že 12. tabora društva Slovenija v svetu.

Prisrčno pozdravljeni rojaki iz sveta, zamejstva in domovine.

Prav poseben pozdrav predstavnikom vlade Republike Slovenije, predstavnikom političnih oblasti, izseljenskim duhovnikom in predstavnikom kulturnih društev po svetu, v zamejstvu in Sloveniji, ki nas vsako leto počastijo s svojo prisotnostjo.

Letošnji tabor se bo odvijal v znamenju spomina na dolgih 60 let izseljenstva, ali bolje, na 60. obletnico prisilnega odhoda iz domovine tistih Slovencev, ki niso bili uglašeni na strune nove povojne oblasti. Namen tabora ni obujati spomine na grozote, ponižanja, materialno in duševno škodo, ki so jih bili deležni ti naši rojaki, ampak na sadove, ki jih je v popolnoma novem okolju in vse prej kot idealnih razmerah obrodila njihova zavzetost, požrtvovalnost, dobrota in odprtost do sočloveka.

Na današnji okrogli mizi bodo poudarjeni predvsem ustvarjalnost in organizacijske sposobnosti Slovencev, ki so se ustavili za kratek čas, nekateri tudi za stalno v zamejstvu na Tržaškem, Goriškem, Videmskem in Koroškem, torej v Italiji in Avstriji, in bili pri tem v izredno dragoceno pomoč pri ponovnem oživljanju kulturnega življenja tistim Slovencem, ki so po drugi svetovni vojni ostali zunaj domovine. Pri okrogli mizi bodo sodelovali časnikar Ivo Jevnikar iz Trsta, dr. Janko Zerzer s Koroške in doc. dr. Andrej Vovko iz Ljubljane.

Za zvočno popestritev bo poskrbel zbor Korotan iz Clevelanda, ki bo jutri sodeloval tudi na slavnostni akademiji v Cankarjevem domu, za mladostno svežino pa bo ob koncu poskrbela skupina maturantov iz Argentine Rast 34 z venčkom argentinskih plesov.

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na kazalo      Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2005 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.