Tabori

Boštjan Kocmur,

predsednik Izseljenskega društva Slovenija v svetu

Pozdravni nagovor

Spoštovani gospod Franc Pukšič, državni sekretar za Slovence v zamejstvu in po svetu!

Spoštovani gospod Lojze Peterle, evropski poslanec!

Spoštovani predstavniki slovenskega političnega in cerkvenega življenja na Slovenskem,

spoštovani predstavniki slovenske cerkve in ustanov po svetu!

V imenu Izseljenskega društva Slovenija v svetu izrekam vsem navzočim prisrčno dobrodošlico na 12. taboru Slovencev po svetu. Dovolite mi, da še posebno prisrčno pozdravim današnje predavatelje iz zamejstva: dr. Janka Zerzerja iz Celovca, g. Iva Jevnikarja iz Trsta, in dr. Andreja Vovka, rojenega na Koroškem. Prav tako pozdravljam dijake srednješolskega tečaja, člane Slovenskega gledališča Buenos Aires in člane zbora Korotan iz Združenih držav Amerike, ki nam bodo popestrili in obogatili današnji dan.

Letošnji tabor bo v znamenju 60. obletnice povojnega izseljenstva in spomina na vse, kar so slovenski begunci prispevali k ohranjanju narodne identitete med Slovenci v zamejstvu in po svetu. Na začetku svoje begunske poti so se namreč nekateri za več ali manj časa zadržali v zamejstvu in s svojim delom vplivali na tamkajšnje slovensko življenje.

Po letu 1945 so v begunskih taboriščih in v zamejstvu pod anglo-ameriškim protektoratom ustanovili slovenske gimnazije v Trstu in Gorici, dobršen del njihovih profesorjev pa so bili begunci. Te ustanove so še danes nosilke slovenske besede in kulture. V času begunstva je bila ustanovljena tudi slovenska šola v Lienzu; gimnazijski maturanti, ki so odhajali od tam, so se vpisovali na različne evropske univerze. Še ta teden imate priložnost, da si v Frančiškanskem atriju na Prešernovem trgu v Ljubljani ogledate razstavo fotografij in tiska iz tistega časa.

Veličina človeka se pokaže tudi v tem, da se kljub globoki žalosti ob kruti izgubi najdražjih in domovine uspe dvigniti iz duševno-materialne ruševine ter ustvariti nekaj dobrega, pozitivnega, kakovostnega za sočloveka!

S tem – letošnjim taborom – želi Izseljensko društvo Slovenija v svetu izkazati globoko priznanje in hvaležnost vsem  tistim, ki so v šestdesetih letih ustvarili Slovenijo v svetu.

V tem duhu tudi odpiram 12. tabor Slovencev po svetu.

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na kazalo      Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2005 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.