Tabori

Program 2005 - 12. TABOR SLOVENCEV PO SVETU

Debata

1)

G. prof. Zerzer je veliko povedal o slovenskih begunskih duhovnikih, ampak mislim, da g. Dušana Česna, - ki je tudi begunec in je bil 1945 posvečen na Krki, eden izmed tistih desetih novomašnikov leta 1945, še vedno živi na Koroškem, je bil 39 let na Žihpoljah in je tudi na dvojezičnem ozemlju zelo veliko naredil -ne bi smeli spregledati. Kdor ima čas, ga lahko sliši danes ob 18.15 na radio Ognjišče v oddaji Naš gost. Tudi on je biseromašnik, kot g. Stanko Janežič.

2) Arh. HOTIMIR GORAZD

Za eno uslugo bi vas prosil: če bi lahko sinu Srečka Barage poslali sporočilo o tem, kar se je danes tu govorilo. Meni gre skoraj na jok. On, sin prof. Barage, je naju z ženo srečal pred Šestico. Rekel je, da prihaja s predavanja o Slovencih na Primorskem, pa tudi z eno besedo niso omenili prof. Srečka Barage. In njegov sin je nama segel v roko in rekel: „Slovenija je lepa mati enim, nam je pa mačeha”. Če bi bili tako prijazni, da bi sinu prof. Srečka Barage poslali to, kar je bilo danes tukaj povedanega. Oče si to zasluži, sin pa naj ve, da oče ni pozabljen.

3) FRANC ZABUKOŠEK

Spoštovani dragi prijatelji v imenu državne himne in narodne Zdravljice! Sem Franc Zabukošek, član društva. Vprašanje bi rad zastavil, - sam dosti razmišljam o tem, - kako vi kot dobri poznavalci vidite ohranjanje dosežkov naših rojakov v zamejstvu in posvetu? To je bogata dediščina, kot smo slišali. K temu bi dodal sledeči komentar.

Pred nekaj tabori, na tem mestu, je bilo rečeno, da je slovenska država mačehovska do naših rojakov po svetu. Takrat sem to komentiral, da je to videz zaradi kontinuitetne oblasti in da je resnica, da smo tudi tu živeči državljani, ki smo drugačni, zapostavljeni, ker nismo bili apologeti realsocializma.

Ko sem se vračal s petdesetletnice Slovenskega planinskega društva v Argentini, sem izrekel doživetje, da grem od doma domov, in da želim, da bi se ta pretok od doma do doma vedno bolj odvijal v interesu naroda, države in svetovnih trendov mednarodnega sodelovanja.

Jevnikar: Lahko bi dodal le to, da se ti dosežki ohranjajo, ker so vgrajeni v sedanjo zamejsko skupnost bodisi v Italiji, bodisi v Avstriji. To so ti ljudje prispevali k skupnemu dobremu vseh in šole živijo dalje. V drugačnih razmerah, ampak to je vgrajeno v našo skupno stavbo.

In še besedo o Baragi. Danes priznavajo Baragi tudi naši levičarji zasluge, nekateri bolj s stisnjenimi zobmi, drugi manj, ampak mislim, da ni zamolčan več. Mladika je pred kratkim izdala knjigo Rekonstrukcija prvega šolskega leta na realni gimnaziji, ki je pisal takrat precej levičarski fant in mislim, da je to priznanje zapisano. Velik slavospev pa mu je zapel ob petdesetletnici našega šolstva, torej pred desetimi leti pisatelj (Alojz) Rebula kot slavnostni govornik na takratni proslavi.

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.    Vrnitev na vrh Vrnitev na kazalo      Vrnitev na vrh Vrnitev na prvo stran.

© COPYRIGHT 1998-2005 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.