Gostovanje Gledališke skupine Naš dom San Justo, Argentina

VELIKI ODER SVETA

Slovensko gledališče Naš dom iz San Justa prihaja v Slovenijo z igro VELIKI ODER SVETA španskega dramatika Pedra Calderóna de la Barce, v prevodu Janka Modra. Gledališče že več desetletji neprekinjeno goji slovensko besedo na mnogih slovenskih prireditvah in vsa leta spodbuja med Slovenci v Argentini zanimanje za slovensko kulturo. Prihod v Slovenijo je zanj velikega pomena, ker predstavlja globoko priznanje za dolgoletno delo.

Turnejo po Sloveniji in Koroški organizira Izseljensko društvo Slovenija v svetu s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu  in Goričane, tovarna papirja Medvode d.o. Datume in kraje nastopov si oglejte v nadaljevanju članka.

Datum ura Nastopi
torek, 8. junij 19.00 KUD Ivan Cankar Šentjošt, Šentjošt nad Horjulom 13
sreda, 9. junij 20.00 Dom krajanov v Kranju Primskovo,Jezerska c. 41, Kranj Primskovo.
četrtek, 10. junij 19.30 KD Ivančna Gorica, Sokolska ul. 8, Ivančna Gorica
petek, 11. junij 20.00 KUD Groblje, Groblje 1, Domžale
sobota, 12. junij 19.30 Župnijska dvorana v Železni Kapli, Eisenkappel 71, Železna Kapla/Eisenkappel, Koroška
nedelja, 13. junij 20.00 KD Laze v Tuhinju, Laze 4/a, Laze v Tuhinju
torek, 15. junij 20.00 Mestno gledališče ljubljansko, (vstopnice v predprodaji) Čopova 14, Ljubljana

Trinajstčlanski ansambel Slovenskega gledališča Naš dom prihaja v Slovenijo z uprizoritvijo klasika španske zlate dobe. Duhovna drama oz. misterij (šp. auto sacramental) je  igra alegorij z globoko versko vsebino. Mojster (alegorija Boga Stvarnika) se želi poveseliti in zato povabi Sveta (alegorija gledališča), naj pripravi predstavo kot poklon njegovi stvaritvi. Svet ugodi Mojstru in na kratko našteva stvarjenje in zgodbe iz Stare zaveze. Razpolaga z različnimi rekviziti za uprizoritev kot so kostumi, ki jih bodo nosili igralci in dve odprtini - zibelka in grob.
Mojster skliče igralce in jim razdeli vloge: Kralj, Lepotica, Bogatin, Modrost idr. Določi Kmeta, a ta ni preveč zadovoljen z vlogo, ki mu je namenjena. Tudi Revež se mu upre, ker meni, da bi lahko dobil boljšo vlogo. Edinemu, ki ne da vloge, je Otroku, ker bo umrl še pred rojstvom.
Igra v igri se razvija in vsak igralec se vživi v svojo vlogo, dokler glas ne oznani, da je vsega konec. Takrat počasi vsi odidejo z odra,  ker jih Mojster odpokliče. Pojavi se Svet, ki zahteva od igralcev, naj mu vrnejo posojene elemente in rekvizite, da ostanejo tako, kot so bili na začetku, preden jim je Mojster razdelil vloge.
Mojster sodi igranje - kdor je slabo odigral vlogo, gre v temo, kjer je večni ogenj. Kdor je pomanjkljivo odigral svojo vlogo, gre na čakanje v vice. Kdor je svojo vlogo dobro odigral, pa si prisluži večno plačilo.