Mladi glas v Sloveniji

Folklorna skupina Mladi glas iz Toronta je začela turnejo po Sloveniji. Poleg nastopanja bo izpopolnila tudi svoje znanje na seminarju o Slovenskih plesnih in drugih izročilih pod vodstvom Tanje Drašler in Tomaža Simetingerja.
Program nastopov je kar obširen.

Nedelja, 27. junij: Tatre, ob 19. uri

Sobota, 10. julij:
Metliški grad, ob 21. uri

Fotogalerija

V Slovenijo pridejo s 24. člani, na nekaterih nastopih pa jih bo spremljal ansambel Brjar. Direktor Mladega glasa je g. Danny Sustar.
Turnejo organizira Izseljensko društvo Slovenija v svetu s sofinanciranjem Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS.

Slovenska plesna skupina Mladi glas in Planika je bila ustanovljena leta 1947, kot del Slovenske dramske skupine v Torontu. Slovenska dramska skupina je bila povezana s Slovenskim kulturnim centrom, ki deluje v okviru cerkve Marije Brezmadežne s čudodelno svetinjo v Torontu. Slovenska dramska skupina je bila glasbeno plesno igralska skupina, ki je s svojim programom nastopala v Clevelandu (Ohio, ZDA) in Torontu (Ontario, Kanada) poleti leta 1974.

Ko se je turneja koncala, so člani skupine ugotovili, da so pri nastopanju uživali in da bodo pogrešali prijatelje, s katerimi so navezali stike. Zato so se odločili, da nadaljujejo in ustanovili so Slovensko plesno skupino Mladi glas. Prva voditelja plesne skupina sta bila John Mesec in Marta Demšar. Mladi v naši skupnosti so z vključitvijo v to skupino lahko pripomogli k ohranjanju nase kulture in tradicije, s čimer so hkrati sodelovali tudi pri graditvi edinosti in prijateljstva.
Po nekaj letih so se odlocili, da se razširijo in tako dajo tudi mlajšim otrokom možnost, da nastopajo. V decembru leta 1979 sta Nevenka Stajan-Slavinec in Gloria Ficko-Zizek za mlade, od desetega do štirinajstega leta starosti, ustanovili skupino Planika. Skozi vsa leta delovanja so si voditelji skupine, preko tradicionalnih in modernih plesov, prizadevali vsaditi slovensko kulturo, tradicijo in glasbo v drugo in tretjo generacijo Slovencev. V vseh teh letih sta obe skupini ob razlicnih priložnostih pokazali rezultate svojega trdega dela. Skupini sta nastopali v Evropi, Združenih državah Amerike, Kanadi in tudi v naši domovini Sloveniji.
Danes, po 35 letih, v Slovenski plesni skupini Mladi glas in Planika sodeluje več kot 90 plesalcev in plesalk, starih od 7 do 28 let. Vsak od njih je ponosen na svojo kulturno dedišcino in se veseli, da bo lahko preko te čudovite glasbe in plesa, z drugimi še naprej delil svojo ljubezen in ponos.
Ponosni so, da so člani Community Folk Arts Council-a v Torontu, CIOFF (International Council of Folklore Festivals and Traditional Arts Organizations) in organizacije VSKO (Vse Slovenski Kulturni Odbor), kar jim omogoča, da delijo svojo ljubezen do glasbe, plesa in kulture s Kanadcani, ki izhajajo iz drugih kultur. To energijo prinašajo tudi v slovensko skupnost z nastopi in sodelovanjem pri porokah, piknikih, banketih, festivalih, pri cerkvenih prireditvah in drugih praznovanjih.

NANCY GRDADOLNIK-KAJIN (plesna uciteljica)

Nancy Grdadolnik Kajin je hči slovenskih staršev, rojena 16. aprila 1970 v Torontu v Kanadi. Njena mama, Ivanka Letnik, je bila rojena leta 1944 v Zgornji Ščavnici in se je kasneje preselila v Lenart v Slovenskih Goricah. V Toronto se je preselila leta 1964. Njen oče, Jacob Grdadolnik je bil rojen leta 1944 v Šentjoštu pri Ljubljani. Tudi on se je leta 1966 preselil v Toronto. Leta 1967 sta se porocila v slovenski cerkvi Marije Pomagaj v Torontu. Nancy je najstarejša od njunih treh otrok.
"Moja brata in jaz smo imeli srečo, da smo lahko vsako drugo leti obiskali Slovenijo in se srečali s sorodniki, obenem pa smo lahko izkusili raznolikost kulture v Sloveniji ter naravne in umetne znamenitosti ter običaje." Ti obiski so bili povod, da je Nancy navezala stike s slovensko skupnostjo v Torontu in sodelovala v klubih, prireditvah in organizacijah, kot so Slovenska šola in slovenski pevski zbori. Pripadala je slovenski župniji, kjer je prejela tudi vse cerkvene zakramente. Ponosna je, da je v letih od 1988 do 1992 so-predsedovala Slovenskemu mladinskemu klubu, kjer je pripravljala plesne, športne in druge prireditve, ki so pritegnile in združevale našo slovensko mladino.
Stara enajst let, je Nancy imela prvic priložnost udeležiti se banketa Mladega glasu in Planike, ker je želela videti svojega bratranca, ki je takrat postal član te plesne skupine. Zaljubila se je v narodne noše, glasbo in energijo, ki jo izžarevajo plesi in z navdušenjem se je skupini v naslednjem letu pridružila tudi sama. Nancy je bila članica skupine Planika, ki je leta 1985 odšla na turnejo v Slovenijo. Leta 1986 se je pridružila skupini Mladi glas in začela pomagati Nevenki Stajan-Slavinec pri vodenju skupine Planika, kjer so sodelovali mlajši plesalci, ob tem pa je še vedno plesala v starejši skupini. Leta 1988 se je ponovno udeležila turneje po Sloveniji. Tekom devetih let, ko je plesala pri skupinah Mladi glas in Planika, je Nancy nastopala na porokah, piknikih, banketih, CNE (Canadian National Exhibition), mednarodnih piknikih CHIN Radio in tudi med potovanjih po ZDA predstavljala svojo ljubezen do plesa. Med leti 1988 in 1992, ko se je Nevenka posvetila svoji družini, je Nancy prevzemala vedno večje odgovornosti pri vodenju plesne skupine, tudi tako, da je prevzela poučevanje obeh skupin.
Stil in tehnika plesa, ki jo goji Nancy, sta raznolika. Svoj umetniški stil je razvila v enajstih letih plesa jazza, stepa in baleta. Ob plesu, s katerim se ukvarja, Nancy igra tudi orgle.
Leta 1992 se je poročila z Janezom Kajinom in tudi v tem času je imela v skupini ključno vlogo. Leta 1995 je skupina ponovno gostovala v Sloveniji. Za Nancy je bilo tokrat drugače, kot pri prejšnjih gostovanjih - od samega začetka je bila vključena v ustvarjanje programa, pripravo plesalcev in organizacijo turneje. S turneje se je vrnila s poglobljenim poznavanjem vseh podrobnosti, ki so potrebne za organizacijo uspešne turneje.
Med leti 1996 in 2002 se je Nancy začasno poslovila od skupine. Posvetila se je družini in vzgoji svojih dveh otrok. Vrnila se je leta 2002 in pomagala Nevenki do leta 2004, ko je Nevenka odložila svoje odgovornosti v skupini. Nancy je postala srce in duša Slovenske plesne skupine Mladi glas in Planika. Seminarji, kot je bil tisti za kulturne animatorje, ki so ga v letu 2007 pripravili v okviru srecanja Slovencev po svetu, so imeli odločilno vlogo pri razvoju njenih sposobnosti, da lahko uči in izobražuje naše plesalce ne samo plesov, ampak tudi zgodovino in kulturo, iz katerih ti plesi izhajajo.
"Danes, po 28 letih, sem zelo ponosna, da sem del te organizacije." Njen prispevek slovenski skupnosti je neprecenljiv. "Ponosna sem, da lahko predstavljam svojo kulturno dedišcino vsem in upam, da bomo svojo ljubezen do glasbe, kulture in plesa lahko izražali tudi v prihodnje."

Nekaj utrinkov na fotografijah: