Slovenci po svetu v času osamosvajanja Slovenije

Ob skupnem praznovanju 25-letnice slovenske samostojnosti, ki ga z veseljem začenjamo že danes, z izidom zbirke pesmi Slovenska Pomlad Toneta Kuntnerja, želimo s spremljajočo razstavo – prikazati skrb, ponos, utrip slovenskega srca v izseljenstvu v zgodovinskem trenutku, ki naj ostane vedno prisoten v slovenski narodni zavesti.

Ko se pojavi odločilni trenutek, Slovenci vemo, kaj moramo storiti.

V domovini – ste se Slovenci množično udeležili plebiscita in se odločili za slovensko suverenost;
iz zdomstva – so se mnogi pripeljali v domovino, da bi osebno oddali svoj glas;
v izseljenstvu – pa smo Slovenci zbirali podpise v podporo plebiscitu.

Ob agresiji Jugoarmade pa smo z zastavami in plakati, oblečeni v slovenske narodne noše, množično zasedali ceste, trge, avenije naših velemest in prosili naše vlade, naj nemudoma priznajo in podprejo samostojnost Slovenije. Prišli smo do najvišjih predstavnikov držav in – uspelo nam je!

Države, kjer slovenski izseljenci živijo organizirani v skupnostih, so prve priznale Slovenijo:

19. decembra '91: Nemčija in Švedska;
13. januarja '92: Vatikan;
15. januarja: Avstrija, Avstralija, Belgija, Francija, Kanada, Italija, Madžarska, Velika Britanija;
16. januarja: Argentina, Čile, Nova Zelandija, Urugvaj.

Ko se je nam uresničil tisočletni sen svobodne, samostojne in neodvisne Slovenije, smo vsi proslavljali – v domovini in tujini. V nas je danes obveza, da nadaljujemo to pot, ki smo jo začeli pred 25 leti, da vztrajamo in da se ne pustimo zmesti.

Naj živi neodvisna in svobodna Slovenija!