Razstava: Helena Klemenc

Vljudno vabimo na odprtje razstave slik Helene Klemenc, ki bo 4. oktobra 2017 ob 19. uri v Meršolovem atriju v Zavodu sv. Stanislava, Štula 23 – Ljubljana Šentvid.

Na odprtju razstave bo umetnico in njeno delo predstavila um. zgod. Verena Koršič Zorn, odprtje razstave pa bo glasbeno obogatila violinistka Mojca Jerman. Razstava bo na ogled vsak dan do 20. oktobra 2017.

Helena Klemenc se je rodila v Buenos Airesu leta 1965 slovenskim staršem, ki so se po drugi svetovni vojni kot politični begunci umaknili v Argentino.

Študirala je na umetniški visoki šoli Instituto CONSUDEC in diplomirala kot profesorica likovne umetnosti. Nato se je izpopolnjevala pri ak. kiparju Francetu Ahčinu, pri ak. slikarjih Heliosu Gagliardiju in Nikolasu Menzu. Nekatere razstave in pohvalne kritike so bile objavljene v raznih slovenskih in argentinskih časopisih ter na spletu.

Slike Helene Klemenc že več let krasijo mnoge slovenske hiše in kulturne domove po Argentini. Slikarka je tudi avtorica številnih božičnih razglednic in ilustracij.

O njej sta dr. Katica Cukjati in prof. Andrejka Dolinar Hrovat napisali: Slikarka Helena Klemenc občuduje in zna predočiti v črtah in barvah značilno argentinsko okolje, tako domačine v indijanskih vaseh kot mestne motive, nekatere povezane z ambientom tanga. Odlično obvlada tehnike slikanja. Poudarek pa je predvsem na mavrici barv.

Najraje si izbere kot umetniški motiv naravo, tihožitja, predvsem pa človeka – človeško figuro. V zadnjem obdobju se posveča  tudi ilustraciji otroških pravljic.

Na začetku svojega umetniškega ustvarjanja je slikarka uporabljala olja; zdaj se izraža tudi s kredo, ogljem, akrilom in kemičnim svinčnikom.

Helena Klemenc je ena izmed slikarskih predstavnic  slovenske skupnosti v Argentini.

Razstava slikarke Helene Klemenc, ki prvič prihaja s svojimi deli v Slovenijo, bogati praznovanje 25-letnice Izseljenskega društva Slovenija v svetu in 70-letnice začetka prihodov povojnih izseljencev v Argentino.

Domovina njenih staršev in njena duhovna domovina jo bo spoznala preko 24 njenih slik v različnih tehnikah (kreda, akril, kemični svinčnik).

Njeno kvalitetno, ikonografsko bogato in raznoliko delo je v Sloveniji premalo poznano; za mnoge bo razstava lepa priložnost, da se z njeno ustvarjalnostjo pobliže spozna.

Iz kritik njenih razstav:
Za umetnico Heleno Klemenc so značilni novi motivi, nove tehnike in predvsem želja, da iz dneva v dan preseže samo sebe v ustvarjanju, ki ga nudita črta in barve.
(prof. Andrejka Dolinar Hrovat, vodja likovnega odseka Slovenske kulturne akcije – SKA)

Nekatera  prejeta priznanja:
2009, 2005, 2001, 1998, Consejo de Cs. Económicas v Buenos Airesu
2004, Salón de Arte de Avellaneda, Pcia. Buenos Aires
2002, Salón AMAP, Castelar, Pcia. Buenos Aires
2003, Estímulo de Bellas Artes, Ramos Mejía, Pcia. Buenos Aires

Samostojne razstave:
- 2003, 2005, 2016, Slovenska hiša – SKA, Buenos Aires
- 2013, Slomškov dom, Ramos Mejía, Pcia. Buenos Aires
- 1998, Centro cultural de Castelar, Pcia. Buenos Aires

Sodelovala je tudi na mnogih skupinskih razstavah v Slovenski hiši, v Slomškovem domu in v širšem argentinskem okolju.

Organizator: Izseljensko društvo Slovenija v svetu, s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Slovenskega doma Zavoda sv. Stanislava.