Gostovanje Slovenskega pevskega zbora iz Mendoze

Po prihodu v Argentino se je leta 1948 nad dvesto Slovencev naselilo v Mendozi in slovenska pesem jim je bila v uteho. Med priseljenci je bilo mnogo pevk in pevcev, zato jih je prof. Božidar Bajuk pozval, da v letu 1948 zapojejo pri božični polnočnici kar brez partitur in glasbene spremljave. Ta je bil prvi nastop, rojstvo in začetek

Vsa leta zbor sodeluje pri večini slovenskih prosvetnih in cerkvenih prireditvah ter prireja samostojne koncerte, ravno tako pri argentinskih slovesnostih v Mendozi. V decembru 2006 je med štirinajstimi zbori, ki prepevajo že petdeset in več let, dobil priznanje Organizacije argentinske pevske dejavnosti. Istočasno je od Senata Republike Argentine prejel častno diplomo kot priznanje za doprinos argentinski kulturi. Pevska skupina danes šteje okoli 35 članov, večina so sinovi in vnuki prvih priseljencev, torej tri generacije, ki se vsa leta trudijo za ohranitev in razvoj slovenske glasbene kulture pod Andi.
V svojem šestdesetem letu prepevanja bo zbor od 20. do 29. junija nastopal po raznih krajih Slovenije.
Program nastopov si lahko ogledate tukaj.