Razstave

Slavnostna prireditev s petjem, besedo in sliko o delu msgr. Janeza Hladnika in povojnih Slovencev v Argentini

V sredo, 9. novembra, smo se v prostorih Zavoda sv. Stanislava skupaj z rojaki iz Rovt spomnili velikega Slovenca, misijonarja in izseljenskega duhovnika msgr. Janeza Hladnika, ki je v letu 1948 ri predsedniku Peronu uspel odpreti vrata v Argentino več tisočem Slovencev, ki so zaradi komunističnega nasilja morali bežati iz Slovenije. V ta namen smo Župnija Rovte, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve OO Logatec in Izseljensko društvo Slovenija v svetu pripravili slavnostno prireditev z dvema razstavama, ki v sliki in besedi prikazujeta bogato življenje msgr. Janeza Hladnika in delo povojnih izseljencev v Argentini.

Preberi več

Umik čez Ljubelj - razstava v Tržiču

Razstava in fotomonografija Umik čez Ljubelj skozi objektiv ljubljanskega fotografa Marjana Kocmurja v Tržiču

Spoštovani!
Letos se skupaj s Slovenci po svetu spominjamo 70-letnice odhoda več tisoč Slovencev, ki so zaradi takratnih razmer morali zapustiti Slovenijo.
Z neizmerno ljubeznijo do naroda in svojih potomcev so Slovenci, ki so bili daleč od domovine, beležili dogodke iz tega časa in se prizadevali za novo, svobodno Slovenijo; ustvarili so Slovenijo na tujih tleh. Med njimi je fotograf in publicist Marjan Kocmur s svojim opusom, ki je neprecenljivega zgodovinskega pomena.
Pred 70 leti so bili Tržič in njegovi prebivalci nemi opazovalci dolgih kolon beguncev, ki so se vile v sosednjo Avstrijo. V teh dneh bodo Tržičani preko Kocmurjevih fotografij lahko podoživeli ta čas.
V soboto, 24. oktobra, smo v Domu sv. Jožefa v Tržiču, odprli razstavo Umik čez Ljubelj - maj 1945, Tako se fotografije in motivi na njih vračajo v kraj, kjer so pred 70 leti nastale.

Razstava bo na ogled vsak dan od 16.30 do 17.30.
V torek, 10. novembra, se bo razstava selila v mestno knjižnico, kjer bodo avtorji ob 19. uri predstavili fotomonografijo Umik čez Ljubelj - maj 1945.
 
Lepo vabljeni na ogled razstave
- vsak dan v Dom sv. Jožefa, med 16.30 in 17.30
- in v torek, 10. novembra, ob 19. uri v Knjižnico dr. Toneta Pretnarja, Balos 4, Tržič

Razstava: Umik čez Ljubelj

Vljudno vabljeni na ogled razstave v atriju Zavoda sv. Stanislava Umik čez Ljubelj, maj 1945, skozi objektiv Marjana Kocmurja.

Preberi več

Umik čez Ljubelj

Vljudno vabljeni na razstavo in predstavitev fotomonografije Umik čez Ljubelj, maj 1945, skozi objektiv Marjana Kocmurja v petek, 5. junija 2015, ob 19. uri v nekdanjem Nunskem samostanu v starem mestnem jedru Škofje Loke, Blaževa ulica 12, na prizorišču velike razstave ČLOVEK, GLEJ; v ponedeljek, 8. junija 2015, ob 12. uri v Galeriji Družina, Krekov trg 1, Ljubljana, s predstavitvijo za medije.

Preberi več

Slovenci v Argentini - razstava

Razstava o življenju in delu Slovencev v Argentini

V nedeljo, 14. decembra 2014, je Izseljensko društvo Slovenija v svetu v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani odprlo razstavo o Življenju in delu Slovencev v Argentini, ki bo na ogled do 1. februarja 2015.
Razstavo, ki sta jo podprla Urad za Slovence po svetu in Zavod sv. Stanislava, sta zasnovala Pavlinka in Boštjan Kocmur, grafično pa jo je oblikoval Andrej Gale. Odprtje razstave sta s pesmijo popestrila baronist Lucas Somoza Osterc iz Argentine in pianistka Vlasta Doležar Rus.

Preberi več