SVS Izseljensko društvo Slovenija v svetu


Sv. Miklavž je obiskal rojake, ki so se preselili iz izseljenstva

 
Predstavitev Vračajoči Program SVS Kultura Novosti SVS Tabori Slovencev po svetu Duhovnost
Knjiga gostov Povezave  

Izseljensko društvo Slovenija v svetu

Dobrodošli na spletni strani izseljenskega društva Slovenija v svetu!

 Prva stran SVS 2003

 

 

 

Blagoslovljeno praznovanje rojstva Božje ljubezni
ter srečno, zdravo, uspešno in ljubezni polno leto 2004!

 

Prisrčne čestitke ob dnevu slovenske samostojnosti
in čimveč izobešenih slovenskih zastav,

želi

Slovenija v svetu

 

 

 

Škof Alojz Uran, odgovoren za Slovence po svetu pri Slovenski škofovski konferenci

 

Božični pozdrav

 

 

Dragi rojaki,

 

Božični prazniki in prehod v novo leto imajo v našem doživljanju posebno mesto. Spomini nas popeljejo nazaj, v otroštvo, toplino doma, vonj kadila in potice, družinsko molitev ob jaslicah, potem pa slovesna polnočnica in božične pesmi. Vsi ti zunanji običaji imajo svojo vrednost, če vemo kako in zakaj so nastali.

 

Tudi danes moramo iti k izvirom božične skrivnosti. Človek je tolikokrat nemočen, utrujen, ranjen in obtežen z različnimi bremeni. Tudi človeške skupnosti doživljajo mnoge poraze, kljub prizadevanju, da bi uredile vsakdanje probleme. Podoba vseh teh negativnih dejstev je tema, je noč.

 

Bogu pa ni vseeno, kaj se dogaja s človekom. Ko je prišla polnost časov, ko so stvari dozorele, je Bog vstopil v človeško temo in jo razsvetlil. To pa se ni zgodilo spektakularno, na zunaj. Prižgal je drobno iskro, ki se bo razžarila v ogenj in bo zasvetila vsemu svetu. Bog je postal »Božič«-mali Bog. Rojen v največji skromnosti, begunec že takoj na začetku, brezdomec in izseljenec, potem pa preprost delavec, blizu vsakemu človeku, ki se mu približa, daje popolnoma svoje življenje za nas. Za vse ljudi, za vse čase; tudi letos za vsakega izmed nas.

 

LAHKO MU ZAUPAMO! ODPRIMO VRATA SVOJEGA SRCA. PRIZNAJMO SVOJO ČLOVEŠKO NEMOČ IN POTREBO PO ODREŠENIKU. POTEM BO RAZSVETLIL TUDI VSE NAŠE TEME. TUDI DALEČ OD DOMA, MORDA ZAPUŠČENI IN OSAMLJENI V TUJEM SVETU, LAHKO ZAČUTITE DOMAČNOST, TOPLINO IN MIR, KI GA PRINAŠA BETLEHEMSKI OTROK. Z NJIM POVEZANI VSTOPIMO TUDI V NOVO LETO, V KATEREM BO SLOVENIJA ZAŽIVELA V POLNEJŠI POVEZANOSTI EVROPSKE SKUPNOSTI NARODOV.

 

VSEM VAM IN DRUGIM ROJAKOM VOŠČIM VESELE BOŽIČNE PRAZNIKE IN SREČNO POTOVANJE PO VSEH OVINKIH NOVEGA LETA 2004. POZDRAVLJAM VAS IN BLAGOSLAVLJAM.

 

                                                                        VAŠ ŠKOF ALOJZ URAN IZ LJUBLJANE

 

 

Bližajo se božično-novoletni prazniki. Vabimo vas, da obiščete stran Duhovnost, ki jo ureja s. Rezka Krajnik, in Božični pozdrav mariborskega škofa dr. Antona Stresa.

 

Občina Škofja Loka je 25. novembra 2003 ob 100-letnici rojstva slavnostno sprejela domov rojaka – izseljenca dr. Tineta Debeljaka in mu z razstavo, slavnostno mašo, proslavo in predstavitvijo knjige postavila trajen spomenik. (poročilo, slike in slavnostna pridiga nadškofa dr. Franca Rodeta)

 

Strategija Slovenije ob vstopu v Evropsko unijo - 5. december 2003

Franc Pukšič, predsednik Komisije DZ RS za odnose s  Slovenci v zamejstvu in po svetu je 5. decembra pripravil v Državnem zboru posvet na temo Strategija Slovenije ob vstopu v Evropsko unijo.

Komisija je sestavila deset vprasanj in jih naslovila vsem zamejskim in izseljenskim organizacijam v Sloveniji.

Izseljensko društvo Slovenija v svetu je na tem posvetu sodelovalo s trinajstimi predlogi in z Zbornikom 10. tabora Slovencev po svetu, ki je (14. 6. 2003) obravnaval isto temo, »Slovenija ob vstopu v Evropsko unijo, novi izzivi«.

Večina sodelujočih se je strinjala, da poglavitna strategija ob vstopu Slovenije v EU bo v pospešeni skrbi za slovenski jezik in v razvoju slovenskega gospodarstva onstran zdajšnje meje.

Vabimo na ogled predlogov Izseljenskega drustva Slovenija v svetu.

 

Nova spletna stran misije ŠVICA - FL
Slovenska misija v Švici in FL ima svojo spletno stran. Vabimo na ogled: www.slomisija.ch.
 

Odkritje spominskega obeležja dr. Tinetu Debeljaku - OŠL - 23. november 2003

Vljudno vabljeni na slovesnosti ob odkritju spominskega obeležja književniku dr. Tinetu Debeljaku v torek, 25. novembra 2003, v Škofji Loki.

Slavnostni govornik: pisatelj Zorko Simčič

Ob 16. uri: »Sem senca zapuščena« - odprtje razstave ob stoletnici rojstva dr. Tineta Debeljaka v Okroglem stolpu Loškega muzeja.

Ob 17. uri: Spominska maša v župnjiski cerkvi sv. Jakoba.

Ob 18. uri: Odkritje spominskega obeležja književniku dr. Tinetu Debeljaku v Šolski ulici.

Ob 19. uri Predstavitev knjige dr. Tineta Debeljaka: Črni Kamnitnik / Loma Negra v Galeriji Franceta Miheliča v Kašči na Spodnjem trgu.

 

Bernarda in Marko Fink v Parizu - SVS - DSP - 16. oktober 2003
Društvo Slovencev v Parizu, Veleposlaništvo RS in Društvo Slovenija v svetu vabijo na koncert mezzosopranistke Bernarde Fink in basbaritona Marka Finka, ob spremljavi Vladimira Mlinariča v soboto, 18. oktobra, ob 20.30 v Chapelle du Lycée Henri IV, 23, Rue CLOVIS 75005 PARIS. Izvedli bodo dela Schuberta, Brahmsa, Guastavina, Cigana, Ipavca.
 

 

L'Association des Slovènes de Paris

et l'Ambassade de Slovènie ont le plaisir de vous annoncer

 

le concert des solistes

 

Bernarda FINK- mezzo-soprano

et Marcos FINK - basse-baryton

Vladimir MLINARIČ piano

 

Schubert, Brahms, Guastavino, Cigan, Ipavec, etc.

 

le samedi 18 octobre 2003 à 20h30

dans la Chapelle du Lycée Henri IV

23, Rue CLOVIS 75005 PARIS Métro: Cardinal Lemoine

 

 

Socialna akademija - SKI - 16. september 2003
Slovenski katoliški izobraženci vas vabijo na Socialno akademijo. Študij traja eno leto in obsega 250 ur.
 

Vokalni solisti - 16. september 2003
Vokalni solisti iz Argentine vas vabijo na koncert skralne glasbe Laudamus Te v petek, 19. septembra ob 20. uri v župnjisko cerkev Sv. Jakoba ob Savi.
 

50-letnica Prešernove šole na Pristavi - PŠ - 11. september 2003

Prešernova šola na Pristavi praznuje 50 let nenehnega prizadevanja za ohranjanje in posredovanje ljubezni do slovenstva mlajšim rodovom v Argentini. Izseljensko društvo Slovenija v svetu ji izreka najprisrčnejše čestitke, vse najboljše in na mnoga leta!!

 

38. Študijski dnevi DRAGA 2003 - DSI - 4. septembra 2003
Društvo slovenskih izobražencev vabijo na 38. študijske dneve DRAGA 2003, na Park Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu, od petka, 5. do nedelje 7. septembra, ko bo ob 16. uri predaval kardinal Alojzij Ambrožič, nadškof v Torontu: Nekaj misli o socialnem poslanstvu kristjana.

 

13. DRAGA MLADIH - DM - 4. september 2003
Mladi iz Slovenije in zamejstva vabijo na zaključek Drage mladih 2003, ki bo v soboto, 6. septembra 2003, ob Finžgarjevem domu na Opčinah pri Trstu od 10. ure dalje.
 

Razstava ob stoletnici rojstva dr. Tineta Debeljaka - Sem senca zapuščena - NUK - 4. september 2003
Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani vabi na razstavo, ki bo na ogled od 4. septembra do 2. oktobra 2003 ob delavnikih od 9. do 14. ure.
 

Slovenski maturantje iz Argentine osvojili Triglav - SVS - 4. september 2003
Planinski vodnik Blaž Lesnik, pod njegovim vodstvom so maturanti varno osvojili vrh slovenskega očaka, nam je poslal slike iz vzpona na Triglav. Lepo vabljeni na ogled!

 

»ROMANJE TREH SLOVENIJ« NA SVETE VIŠARJE - Rafaelova Družba - 31. julij 2003
Prisrčno ste vabljeni, da v nedeljo 3. avgusta, poromate na Svete Višarje. Lepo vabljeni rojaki iz zamejstva, zdomstva in domovine!

 

15.000 obiskovalcev - 29. julij 2003
V zadnjih petih mesecih je spletna stran Slovenija v svetu prejela 5.000 obiskov! Veselimo se vaših obiskov, vaših spodbud in predlogov.

 

Slovenski maturanti iz Argentine - SVS - 18. julij 2003

Še nekaj slik...

 

Nastop maturantov iz Argentine - SVS - 11. julij 2003

Vabimo vas na družabni večer s slovensko mladino iz Argentine, Francije in Slovenije in nastop slovenskih maturantov iz Argentine v soboto, 12. julija, ob 20. uri v Šentjakob ob Savi. (V slučaju dežja, v Zavod sv. Stanislava, Ljubljana - Šentvid).

Lepo vabljeni!

 

Nogometni tekmi Pariz - Slovenija - SVS - 10. julij 2003

Vabimo vas na prijateljski tekmi:

- v petek, 11. julija , ob 15. uri - nogometna ekipa mladih Slovencev iz Pariza proti U16 iz Ljubljane, v Enki Ilirija, na Vodnikovi 155 v Ljubljani

- in v soboto, 12. julija, ob 17. uri - nogometna ekipa Slovencev iz Pariza proti ekipi SVS (Slovenija v svetu), v Nogometnem klubu Domžale, na Kopališki cesti 4 v Domžalah.

 

3. VSESLOVENSKO SREČANJE- Komisija RS za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu - 6. julij 2003

 

3. Vseslovensko srečanje Slovencev v zamejstvu in po svetu,

v Državnem zboru Republike Slovenije,

v veliki dvorani, 8. julija 2003.                         

 

 

Mladi Slovenci iz Argentine - SVS - 29. junij - 18. julij 2003

Vabimo vas, da spremljate maturante iz Buenos Airesa in Mendoze po njihovi poti po Sloveniji in si ogledate program obiska očetnjave, ki smo jim ga pripravili, in ga po njihovih željah, da spoznajo čimveč lepot naše domovine, stalno dopolnjujemo. Oglejte si njihov prihod in njihovo vsakdanje delo, njihove nastope in njihova doživetja ...

 

Obisk slovenskih maturantov iz prekomorskih držav - SVS - 27. junij 2003
Društvo Slovenija v svetu že dvanajstič sprejema slovenske maturante iz prekomorskih držav in jim organizira potovanje po Sloveniji.
44 dijakov sobotne slovenske srednje šole iz Buenos Airesa in Mendoze (Argentina) in trije voditelji bodo prispeli v Slovenijo v nedeljo, 29. junija, in v sredo, 2. julija, na obisk domovine prednikov. V štirih tednih si bodo ogledali lepote Slovenije in spoznali njene ljudi, navade, način življenja. Obiskali bodo poletno šolo slovenskega jezika in pokazali slovenskemu občinstvu kulturni program, ki so ga pripravili - pesmi, recitacije, ples. Vabimo na ogled programa.

 

Vasovalci v Parizu - DS-Pariz in SVS - 27. junij 2003

Vasovalci iz Slovenije so v soboto, 24. maja, vasovali Slovencem iz Pariza in popestrili njihovo Pomladansko srečanje. Kakovostni zbor mladih Slovencev je ponesel našo pesem na francoska tla in navdušil naše rojake. Vabimo na ogled slik in njihovega poročila.

 

Gallus pozdravlja ... je geslo koncerta, ki bo v petek 27. 6. 2003 ob 19:30 v Mohorjevi v Celovcu. Iz koncerta bodo poslali pozdrave Slovencem po celem svetu!
Prisrčno vabljeni bodisi osebno v Celovec ali na spletno stran, kjer bodo vnesli slike pozdrava.

 

Simpozij o Francu Pircu - Rafaelova družba - 20. junija 2003
Rafaelova družba vabi v soboto, 21. junija, od 10. ure dalje v kulturni dom Podbrezje na simpozij o Francu Pircu, priznanem sadjarju, Baragovem nasledniku v misijonih in začetniku izseljenske pastorale. Sodelovali bodo: prof. Lucija Perme Rakovec, dr. Andrej Vovko, prof. Marjeta Humar, dr. Stane Granda, dr. Matej Stopar, dr. Marjan Drnovšek, dr. Bogdan Kolar, mag. Majda Kodrič, dr. Andrej Pirš.
V nedeljo, 6. julija, ob 10. uri bo v župnišču Podbrezje odkritje spomenika Francu Pircu. Lepo vabljeni!

 

 

Izseljensko društvo  Slovenija v svetu

Vas vljudno vabi na

 X. TABOR SLOVENCEV PO SVETU,

 tradicionalno srečanje Slovencev doma in po svetu ter osrednja prireditev društva SVS,

 SLOVENIJA OB VSTOPU V EVROPSKO UNIJO,

NOVI IZZIVI

 

v soboto, 14. junija 2003, v Zavodu sv. Stanislava

Štula 23, Ljubljana - Šentvid

 ob 9. uri  Koncelebrirana sv. mašamsgr. Alojz Uran, škof, odgovorni za Slovence v zamejstvu in po svetu pri Slovenski škofovski konferenci, z izseljenskimi duhovniki

ob 10.30 - Uvodni pozdrav – Boštjan Kocmur, predsednik SVS

Črtomir Špacapan, državni sekretar, Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

 

okrogla miza »Slovenija ob vstopu v Evropsko unijo,

novi izzivi«

 

Slovenci vstopamo v novo obdobje narodne zgodovine. V združeni Evropi lahko postanemo še trdnejši ali pa se bomo porazgubili po velikem evropskem ozemlju. Kako se Slovenci na obeh straneh meje pripravljamo na nove izzive? Kakšne so možnosti in priložnosti za razvoj slovenske identitete ob vključevanju Slovenije v EU? 

- Andrej Engelman,

državni sekretar pri Službi vlade RS za evropske zadeve

- Zdravko Inzko,

veleposlanik in direktor za mednarodne odnose z  vzhodnoevropskimi državami na avstrijskem zunanjem ministrstvu 

- Ivo Jevnikar,

novinar in publicist iz Trsta 

- Jože Hirnök,

predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem

- Jurij Paljk,

urednik Novega glasu iz Gorice

Povezovalec: Matej Erjavec, urednik


Srečanje Slovencev po svetu bodo popestrili Kvintet Ventus, Harmonikarice Zupan in drugi umetniki.

V atriju Zavoda sv. Stanislava bo razstava akademske slikarke Andreje Dolinar iz Argentine.

Potekal bo tudi sporedni ustvarjalni in rekreativni program za mlade in otroke.
 

Lepo vabljeni na celodnevni izseljenski program vsi Slovenci iz matične domovine, zamejstva, zdomstva in izseljenstva!

 

             SVS - Štula 23, Ljubljana – Šentvid, tel. (01) 512 89 20, faks (01) 512 89 25, GSM (041) 605 630

e-pošta: drustvo.svs@guest.arnes.si; http://www.drustvo-svs.si 

 

        (vabilo, .pdf dokument PDF)    Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.

 

30. slovensko romanje v Vadsteno - SKM-Švedska in SVS - 23. maj 2003

Rektor Slovenske katoliške misije na Švedskem, Zvone Podvinski, vabi na jubilejno 30. slovensko romanje in srečanje Slovencev za Binkošti v Vadsteno, ki bo v soboto, 8. junija 2003. V sklopu kulturnega programa izseljenskega društva Slovenija v svetu 2003 bodo Harmonikarice Zupan iz Mengša gostovale pri Slovencih na Švedskem.


Društvo Slovencev v Parizu - DS-Pariz - 21. maj 2003
vabi 29. maja na pomladanski izlet v Bourges.

 

Majsko srečanje v Parizu - DS-Pariz in SVS - 21. maj 2003

Društvo Slovencev v Parizu vabi na pomladansko srečanje, ki bo v soboto, 24. maja. V sklopu letošnjega programa izseljenskega društva Slovenja v svetu bodo Vasovalci iz Slovenije gostovali pri Slovencih v Parizu.

 

Razstava akademske slikarke Andreje Dolinar - 19. maj 2003

V priznanje bogatemu ustvarjanju slovenske umetnice iz Argentine Andrejke Dolinar bo v okviru rednega programa SVS razstava njenih slik. Na ogled bo od 23. maja do 21. junija 2003 od 8. do 20. ure v atriju Zavoda sv. Stanislava, Štula 23, Ljubljana - Šentvid

 

Predavanje pisatelja Zorka Simčiča - 13. maj 2003
Slovenski katoliški izobraženci vabijo na predavanje pisatelja Zorka Simčiča - Sodobna optična prevara, v sredo, 14. maja, ob 19.15 na Teološki fakulteti.

 

Romanje vrnjenih izseljencev na Brezje 2003 - 11. maj 2003

Društvo Slovenija v svetu je – tako kot vsako leto – organiziralo romanje vrnjenih izseljencev in njihovih družin na Brezje. Po romanju je bil v lepem pomladanskem dnevu piknik v Begunjah. Vabimo na ogled poročila in slik.

 

Mednarodni dan muzejev in teden družine v Narodni galeriji  - 9. maj 2003

Narodna galerija vabi ob Tednu družine in dnevu muzejev od 13. do 18. maja 2003 (programski list).

Vstop prost.

 

Nedeljsko druženje vrnjenih izseljencev pri Sv. Jakobu ob Savi - 8. maj 2003

Slovenci iz Argentine, zbrani v Šentjakobu ob Savi, vabijo na nedeljsko druženje ob mate čaju in nogometu.

 

Romanje vrnjenih izseljencev na Brezje - 6. maj 2003

Letno romanje vrnjenih izseljencev k Mariji Pomagaj na Brezje bo v nedeljo, 11. maja, ob 12. 30. Po romanju, izlet v Begunje na Gorenjskem.

 

Kulturni večer v Škofji Loki - 3. maj 2003

Društvo slovenskih krsčanskih izobražencev Škofja Loka, vabi na 2. večer izobraževanja s pesnikom, pisateljem, dramatikom, predvsem pa preizkušenim zavednim Slovencem, o njegovi pravkar izdani knjigi: Zorko Simčič, "Človek za vse čase".
Predavanje in razgovor o Slomšku in njegovi aktualnosti bo v: Kašči na Spodnjem trgu v Škofji Loki, v četrtek, 8. maja ob 20. uri.

 

Slovenski jezik in kulturna identiteta v Evropski uniji - 3. maj 2003

Delegacija evropske komisije v Sloveniji in Urad vlade RS za informiranje vabita na javno tribuno »Slovenski jezik in kulturna identiteta v Evropski uniji«, ki bo v sredo, 7. maja 2003, ob 16. uri v  Štihovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

 

Koncert okteta Valvasor v Torontu - 30. april 2003

V sklopu letošnjega programa izseljenskega društva Slovenja v svetu bo Oktet Valvasor iz Slovenije, ki gostuje pri Slovencih v Kanadi in ZDA, imel svoj prvi koncert v petek, 2. maja, in nedeljo, 4. maja, v Torontu.

(Sofinancer: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu)

 

Piknik v Šentjakobu - 27. april 2003

Po mrzli zimi, prvi topli dnevi kar vabijo k druženju... In tako je fotoaparat ujel nekaj utrinkov prvega letošnjega piknika vrnjenih izseljencev in njihovih družin, na travniku župnjišča Šentjakob ob Savi, pri vrnjenemu lazaristu, župniku Toniju Burji, ki vsako nedeljo vabi fante k nogometu in tudi sicer skrbi za vrnjene Slovence in njihove družine.

foto: Janez Jereb

 

Poletna šola slovenskega jezika - 25. april 2003

Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, vabi k vpisu na 22. Poletno šolo slovenskega jezika, ki bo od 29. 6. 2003 do 26. 7. 2003. Prijavnice sprejemajo do 31. maja 2003. Prošnje za štipendijo morate poslati na Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport RS do 30. aprila 2003.

 

Nedržavljani Republike Slovenije ob naselitvi - 22. april 2003

Da ne bi prišlo do nepotrebnih nevšečnosti, sporočamo, da morajo Slovenci brez slovenskega državljanstva in ožji družinski člani Slovencev, ki se odločajo za daljše bivanje v Republiki Sloveniji, pridobiti dovoljenje za prvo prebivanje pred vstopom v državo. Iz Ministrstva RS za notranje zadeve so nam svetovali, da natančno preberete njihova navodila (gl. OPREDELITEV DOVOLJENJA ZA PREBIVANJE, Dovoljenje za začasno prebivanje zaradi študija, Dovoljenje za začasno prebivanje zaradi združitve družine, Dovoljenje za začasno prebivanje za tujce slovenskega rodu).

Duhovnost - 21. april 2003
Vabimo vas, da si ogledate dopolnjene spletne strani duhovnost, ki jih pripravlja s. Rezka Krajnik.

Stoletnica dr. Tineta Debeljaka - 21. april 2003
Vabimo vas na prireditev ob stoletnici rojstva dr. Tineta Debeljaka v sredo, 23. aprila 2003, ob 19. uri v kletni dvorani Slovanske knjižnice za Bežigradom.

(Organizatorji knjižničarji Slovanske knjižnice)

 

Evropska unija in Slovenija - 17. april 2003

Slovenci smo se na referendumu v nedeljo, 23. marca, odločili za vstop v Evropsko unijo in NATO. Referenduma se je udeležilo 60,31 odstotkov volivcev, 89,61 odstotkov se jih je odločilo za vstop, zato je Slovenija 16. aprila 2003 v Atenah podpisala Pristopno pogodbo in 1. maja 2004 bo postala članica EU. Tako se bo Slovenija združila z Evropo, od katere je bila - po besedah Erwana Fouéréja, vodje Delegacije Evropske komisije v Sloveniji - zaradi zgodovinskih okoliščin in ideoloških razlogov do leta 1991 ločena.

66,02 odstotka volilcev pa se strinja, da Republika Slovenija postane članica Organizacije severnoatlanske pogodbe (NATO).

Nostrifikacija diplom

Med izseljenci, ki se nameravajo vrniti v Slovenijo, je najpogostejše vprašanje o nostrifikaciji v tujini pridobljenih diplom. Informacije o tej temi lahko najdete na spletni strani Ministrstva za šolstvo, znanost in šport.

Tabori Slovencev po svetu - 2. april 2003
Vabimo vas, da si ogledate Tabore Slovencev po svetu.

Evropska unija in Slovenija - 19. marec 2003
Slovenci bomo na referendumu, v nedeljo 23. marca, odločali o vstopu v Evropsko unijo. Tako se bo Slovenija združila z Evropo, od katere je bila - po besedah Erwana Fouéréja, vodje Delegacije evropske komisije v Sloveniji - zaradi zgodovinskih okoliščin in ideoloskih razlogov do leta 1991 ločena. Za takšno zgodovinsko odločitev se je treba dobro pripraviti. Da bi odstranili dvome, vabimo na ogled spletne strani Evropske unije v Sloveniji in Urada vlade za informiranje. Priporočamo tudi ogled strani, kjer Evropska unija odgovarja kratko in jedernato na najpogostejša vprašanja - "Evropska unija odgovarja na vaša vprašanja" Med izseljenci, ki se nameravajo vrniti v Slovenijo, je brez dvoma najpogostejše vprašanje o nostrifikaciji v tujini pridobljenih diplom. Evropska unija vabi v sredo, 19. marca, ob 16. uri na predstavitev: "Nostrifikacije diplom v Sloveniji in v Evropski uniji". O zaključkih predstavitve bomo sporočili na naši spletni strani.

Pust - 28. februar 2003
Prihaja pust, ki preganja zimo in oznanja pomlad. Želimo vam veselo rajanje in pustne dobrote. (Bi kaj spekli? Šege in navade.)

10.000 obiskovalcev - 26. februar 2003
Preko spleta nas je obiskalo več kot 10.000 ljudi. Vsakogar smo veseli. Trudili se bomo naprej in vam posredovali še boljše in aktualnejše vsebine.

Slovenski kulturni praznik - 7. februar 2003
Ob slovenskem kulturnem prazniku želimo vsem Slovencem doma in po svetu močno medsebojno povezanost v zavesti, da izhajamo in pripadamo skupni slovenski kulturi. ( Slike F. Prešerna.)

  

Vrnitev na vrh Vrnitev na vrh strani.

Arhiv novic in dogodkov:
1998-2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006

Število dostopov od 03/13/98: xxxxxx
Zadnja sprememba:
Urejanje: Pavlinka Korošec-Kocmur, Franci Medic

© COPYRIGHT 1998-2006 ID SVS. ISSN: 1408-9408. Vse pravice pridržane.


Izseljensko društvo Slovenija v svetu
Štula 23, 1210 Ljubljana - Šentvid
e-mail: drustvo.svs@guest.arnes.si
tel.: +386 (0)1 512-89-20
tel./fax: +386 (0)1 512-89-25
GSM: +386 (0)41 605-630