Pozdrav predsednika Boštjana Kocmurja

Spoštovani g. minister dr. Boštjan Žekš.
Spoštovani g. župan in gostitelj današnjega tabora g. Franci Vovk.
Spoštovani g. škof dr. Anton Jamnik.
Spoštovani predstavniki slovenske cerkve in slovenke države.

Spoštovani Slovenci iz izseljenstva in domovine, dovolite, da vas pozdravim v imenu Izseljenskega društva Slovenija v svetu.

 

Slovensko izseljenstvo danes in navezanost slovenskih izseljencev na matično domovino je tema letošnjega tabora. Vsi, ki prihajamo na današnji tabor Slovencev po svetu, na nek način uresničujemo in ohranjamo tisočletni sen naših prednikov samostojne in demokratične Slovenije, ker se prizadevamo biti istega duha, istih misli, torej biti Slovenci. Po drugi strani pa si danes dajemo priložnost, da se lahko pogovorimo in skupaj poveselimo.

Vsak Slovenec, ki ima življenjsko izkustvo v izseljenstvu, lahko obogati sorojake, živeče v Sloveniji in na tujem. Slovenstvo je v nas živo, zato si vsake toliko časa želimo obnoviti vezi in se pogovoriti kako naprej. Pozitivni naboj, ki ga nosimo s seboj, ga želimo deliti s sorojaki doma in po svetu. V četrtek smo se srečali na Vseslovenskem srečanju v Državnem zboru, včeraj se je mladina srečala v Vipavi, danes pa smo vsi skupaj tukaj v Dolenjskih Toplicah.

Mnogo mladih je prišlo iz Argentine, Nemčije in Kanade, da nastopi pred današnjim občinstvom, drugi pa prihajate v želji, da bi se srečali z dobrimi ljudmi. Vsi se zavedate, da bogastvo, ki ga kot Slovenci nosimo s seboj ni od včeraj, ampak je tisočletno izročilo naših prednikov.

Požrtvovalnost in pripravljenost za skupno dobro nas je vedno držala skupaj in nas spodbujala, da smo se lahko srečevali in skupaj delali. Radi si med seboj pomagamo in podpiramo. Mladi danes že izražajo željo o medsebojnem povezovanju in tudi želijo vedeti o možnostih razvoja v današnji Sloveniji, tudi v okviru Evropske unije. Včeraj so si mladi, združeni v Vipavi, vzeli čas za razmislek o načinu povezovanja z matično domovino in o povezovanju med slovenskimi vrstniki po svetu ter prišli do nekaterih zaključkov, ki jih nam bodo danes posredovali.

V prizadevanju, da bi v čim večjem obsegu omogočali vezi med slovensko izseljenstvo in matično domovino, že nekaj let izvajamo programe, ki tekom let so postali tradicionalni, kot so na primer obisk dijakov iz prekomorskih držav, seminar za učitelje, tabor Slovencev po svetu, seminarji za pevce, gledališnike, folklorne skupine, turnirje za športnike in podobno. S prihodom rojakov iz izseljenstva se je tudi začela oblikovati zavzeta skupnost povratnikov, ki že nekaj let spremlja še druge Slovence, ki se priselijo v Slovenijo.

Po skoraj dvajsetih letih delovanja v Izseljenskem društvu Slovenija v svetu vidimo, kako so se slovenske skupnosti po svetu spreminjale in kako so prevzemale nove načine delovanja, s katerimi so si omogočale nadaljno preživetje zunaj slovenskih meja. Ugotavljamo, da z neposrednimi pristopi se slovenske skupnosti kljub delnem staranju še vedno zadovoljivo prenavljajo. Ugotavljamo tudi, da je mladina danes veliko bolj navdušena nad Slovenijo in njenimi dosežki, kot pred leti. Da lahko ohranimo doseženo raven, je zelo pomembno, da si še naprej prizadevamo za pestrost in koristnost našega delovanja, da si dajemo še več prioložnosti za srečevanja.

Zato, dragi Slovenci, želim vam vsem prijetno druženje in s tem tudi odpiram 17. tabor Slovencev po svetu v Dolenjskih Toplicah.