Razno

Dobrodošli doma 2019

Lepo vabljeni na prireditve v sklopu programa letošnjega festivala Dobrodošli doma!

Preberi več

Obrazi dveh domovin

Kulturni center Lojze Bratuž in Izseljensko društvo Slovenija v svetu vabita na odprtje treh razstav in kulturnega programa Obrazi dveh domovin v veliki dvorani kulturnega centra Lojze Bratuž v petek, 3. junija 2016 ob 18. uri.

Preberi več

Kantata izbranih del skladatelja Janeza Petjaka

Vabimo na Kantato izbranih del skladatelja Janeza Petjaka, ki bo v Farni cerkvi v Dravljah 11.07.2015 ob 20 uri.

Preberi več

Slovenke in Slovenci v tujini za uspešno Slovenijo

VAbimo vas na XV. vseslovensko srečanje pod naslovom "Slovenke in Slovenci v tujini za uspešno Slovenijo" v četrtek, 2. julija 2015 v veliki dvorani Državnega zbora.

Preberi več

Vabilo na pohod Po poteh izseljenca

Športno društvo Planjava Babno Polje vabi na 2. pohod Po poteh izseljenca Franka Trohe Rihtarjevega, ki bo v nedeljo, 15. maja 2010.

Začetek programa ob 7.30 v župni cerkvi sv. Nikolaja v Babnem Polju.
Za prijavo in potek pohoda preberite več.

Preberi več

Kako daleč sega Slovenija?

S tem vprašanjem je dijaški krožek Škofijska strela na Škofijski gimnaziji v Šentvidu pri Ljubljani vabil svoje sošolce na okroglo mizo v sredo, 14. aprila 2010, kjer je potekal razgovor o izseljenstvu.

K okrogli mizi so bili povabljeni Boštjan Kocmur, predsednik SVS, dr. Breda Mulec, sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, prof. Tomaž Debevec (argentinski Slovenec) in študent Simon Inzko (koroški Slovenec).

Preberi več

Položaj slovensko-argentinske književnosti in kulture

V četrtek, 24. septembra ob 11.00 bo na sedežu Društva slovenskih pisateljev (Tomšičeva 12, Ljubljana) okrogla miza z naslovom Položaj slovenskoargentinske književnosti in kulture. Pri njej bo sodeloval tudi predsednik SVS Boštjan Kocmur. Okroglo mizo pripravlja Festival Vilenica v sodelovanju z Inštitutom za slovensko izseljenstvo in migracije pri ZRC SAZU. Več o tem lahko preberete tukaj.

Misijonar Peter Opeka

Verjetno je dandanes Peter/Pedro Opeka najbolj znan slovenski misijonar. Kot vzrok za njegovo razpoznavnost bo držalo tudi to, kar sam pravi o odličju, da ga ni prejel zato, "ker sem toliko ljudi tam [na Madagaskarju] krstil, temveč zato, ker sem na smetišču rešili nekaj deset tisoč otrok in njihovih staršev".
Znan je po svojem čutu za pravičnost, ki ga uveljavlja z direktnim delom med in z ljudmi, ki jim hoče pomagati. Spoznal je, da se revščine ne more odpraviti s snovanjem načrtov po pisarnah in finančnih ustanovah, ampak z direktnim pristopom do revežev in se z njimi lotiti dela.

Preberi več

Ob 90-letnici rojstva pisatelja Karla Mauserja

V spomin na pokojnega pisatelja in pesnika Karla Mauserja se bo ob 90-letnici njegovega rojstva darovala sv. maša

v ponedeljek, 11. avgusta 2008 ob 19.00 uri
v župni cerkvi v Podbrezjah.
Lepo vabljeni!