Maasmechlen

53. Slovenski dan v Maasmechelenu

Izseljensko društvo Slovenija v svetu se je 19. novembra letos pridružilo k praznovanju 53. Slovenskega dne v Maasmechelenu z Oktetom Vrtnica iz Nove Gorice.

Slovenski dan je tradicionalno srečnje Slovencev na severovzhodu Belgije, ki ga vsako leto prireja Slovensko katoliško pevsko in kulturno društvo Slomšek. Letos se jim je pridružilo še Slovensko kulturno društvo Sveta Barbara in Izseljensko društvo Slovenija v svetu. 

Oktet Vrtnica je na tej turneji tudi gostoval po Nemčiji in Belgiji s koncerti v petek, 18. novembra, v nemškem Fellbachu in v nedeljo, 20. novembra, pri Slovencih v Bruslju.

Preberi več

50 let društva Slomšek v Maasmechelnu

Petdeset let je že poteklo, odkar se je skupina slovenskih izseljencev iz Maasmechelna odločila, da ustanovi slovensko izseljensko društvo. V sodelovanju z dušnim pastirjem g. Vinkom Žakljem je tako nastalo Slovensko katoliško pevsko in kulturno društvo Slomšek, ki že petdeset let ohranja v tamkajšnjih zdaj že bivših rudarskih krajih slovensko identiteto. Predvsem draga jim je slovenska pesem, v svoji zgodovini pa so skrb in ljubezen posvečali tudi gojenju slovenskega jezika in folklornih plesov.

Preberi več