Razno

Blaznikov večer

Muzejsko društvo Škofja Loka vas ob 30. obletnici smrti velikega Ločana dr. Tineta Debeljaka vljudno vabi na Blaznikov večer OBISK SLOVENCEV V ARGENTINI, ki bo v sredo, 23. januarja 2019, ob 19.00 uri, v Miheličevi galeriji v Kašči na Spodnjem trgu v Škofji Loki.


Nepozabna doživetja bo z vami delil Aleksander Igličar, ki je v zadnjih sedmih letih trikrat obiskal Slovence v daljni deželi na južni polobli, med njimi tudi mnoge Ločane in izseljence iz Selške in Poljanske doline.

Preberi več

Dobrodošli doma

Dragi Slovenci in Slovenke, naši prijatelji in spoštovani gostje Slovenije! Letos se bomo srečali na Ptuju, kjer bomo s pesmijo in plesom, prijetnim druženjem in z domačo kulinariko slavili slovenske korenine in skupno domovino. Vabimo vas na območje z najdaljšo neprekinjeno poselitvijo na Slovenskem. Nad starim mestnim jedrom Ptuja stoji grad z najbolj obiskanimi muzejskimi zbirkami, v mestu vsaka stavba pripoveduje zanimivo zgodbo, pod mestom pa se nahaja najstarejša še delujoča vinska klet, ki hrani najstarejši vinski letnik. Ptuj vsako leto proti koncu zime postane slovenska pustna prestolnica, poleti pa njegove ulice oživijo s festivalom sodobne umetnosti Art Stays in glasbenim festivalom Arsana. Jeseni se poklonijo vinski kulturi in pesniškemu navdihu na Dnevih poezije in vina. Veselilo nas bo, če boste v Slovenijo prišli že prej; na obisk sorodnikov, ogled naše lepe domovine. Morda pa vas bomo navdušili z najavo nekaterih dogodkov, ki se bodo odvijali pred srečanjem.

Preberi več

S priznanjem v novo leto 2013

Čestitke Boštjanu Kocmurju za prejeto priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za pomembno delo na področju ohranjanja slovenstva!

Preberi več

Vroče sledi hladne vojne

Vabimo vas na projekcijo dokumentarnega filma in okroglo mizo z naslovom Vroče sledi hladne vojne - Meja med Slovenijo in Koroško v letih 1945 do 1991, ki bosta v petek, 19. oktobra 2012 ob 17. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma. Okroglo mizo bo vodil Jože Dežman, sodelovali bodo dr. Valentin Inzko in sodelavci projekta.

Preberi več