Maturantje

RAST XL - spoznavanje slovenije

Maturanti srednješolskega tečaja v Argentini, RAST XL (že 40. generacija!) v teh dneh obiskujejo tečaj slovenščine, kjer izpopolnjujejo svoje znanje, ter obiskujejo različne predele naše prelepe domovine. Imajo zelo poln program, tako da si komaj spočijejo od vseh novosti, vendar izrazi na slikah povedo, da trud in napori niso zaman, ...

Preberi več

RAST 40 - program obiska

Objavljamo program obiska maturantov slovenskega tečaja v Argentini, RAST 40. Vabimo Vas, da se nam pridružite, kadar je to mogoče.

Preberi več

Dijaki iz Argentine spoznavajo Slovenijo

Z organizacijskim sodelovanjem SVS in s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so dijaki iz Argentine tudi v letu 2009 obiskali Slovenijo. To pot je bilo 33 dijakov iz Buenos Airesa, ki obiskujejo zadnji letnik Slovenskega srednješolskega tečaja ravn. Marka Bajuka. Nosijo ime RAST 38 (Roj abiturientov srednješolskega tečaja), številka pa določa skupino, ki je začela s tradicijo potovanja ob zaključku tečaja in je hodila v patagonske Bariloče.

Preberi več

Obisk dijakov iz prekomorskih držav

V juliju 2008 smo sprejeli 17. skupino slovenskih maturantov iz prekomorskih držav, ki smo jim organizirali obisk domovine prednikov. Letos je prišlo 22 dijakov in 3 voditelji iz Argentine ter 17 dijakov in dve voditeljici iz Kanade. Slovenci iz Kanade so obiskali dvotedenski tečaj slovenskega jezika na Poletni šoli Filozofske fakultete, dijaki iz Argentine pa zaradi zapletov s termini počitnic v argentinski šoli le enotedenski intenzivni tečaj. Po tečaju so si ogledali več naravnih in kulturnih znamenitosti Slovenije.

Preberi več

Številčen obisk dijakov iz prekomorskih držav

Društvo SVS je že dvajsetič organiziralo obisk slovenskih dijakov iz prekomorskih držav. Vsako leto so drugi in je zato vsak njihov obisk enkraten, neponovljiv. Pri SVS tovrstne obiske že ne moremo obravnavati kot tradicijo ali rutino, posebno ne, ker je za dijake obisk Slovenije posebno doživetje.

Letošnji obisk je bil poseben, predvsem kar se števila tiče. Toronto, Winnipeg, Buenos Aires, Mendoza, Bariloche so imena krajev, od koder je prišlo 67 dijakov s 7 spremljevalci. Največje število v vseh teh letih kaže na dober znak, da so skupnosti žive.

Preberi več