17. Tabor SVS

Vabilo na 17. tabor SVS

Slovensko izseljenstvo danes

"Slovenski izseljenci in njihova navezanost na matično domovino"

v nedeljo, 4. julija 2010 v Dolenjskih toplicah.

Preberi več

Poročilo z mladinskega srečanja v Vipavi

Zjutraj smo se zbrali pri sveti maši, ki jo je daroval g. škof dr. Anton Jamnik, nadaljevali smo z okroglo mizo, folklornimi nastopi, športom, dan pa smo zaključili z družabnim večerom.
V minulih tednih smo izvedli anketo, da bi ugotovili, kako mladi v Argentini, Kanadi in zamejstvu doživljajo slovenstvo, svojo skupnost, kjer živijo, in Slovenijo. dobili smo 270 izpolnjenih anket mladih od 15 do 25 let.
Rezultati so pokazali, da se vprašani v povprečju počutijo dve tretjini Slovenci.

Preberi več

Slovenci rojeni na tujem in matična domovina

Spoštovane Slovenke – Slovenci, cenjena mladina

V čast mi je, da vas lahko v svojem imenu in v imenu Slovencev v Kanadi lepo pozdravim in vam želim zabaven in družaben 17. tabor Slovencev po svetu. Še poseben pozdrav in zahvala naši mladini iz Argentine, vsem nastopajočim ter vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k uresničitvi tega srečanja.
Hvala lepa Plesni skupini Mladi Glas in dijakom Slovenske šole v Torontu za vaš nastop in turnejo po Sloveniji.

Preberi več

Pozdrav na izseljensko nedeljo, zakonca Zorn

Dragi rojaki,
današnja nedelja je posvečena izseljencem, naj se zato pri tej sveti daritvi spomnimo najprej vseh naših ljudi, živih in že pokojnih, ki so iz kateregakoli vzroka  zapustili domovino in si poiskali življenjski prostor na različnih koncih sveta. Bogu pa izročimo tudi vse mlade izseljence iz Argentine in Kanade, ki so v teh dneh na obisku v Sloveniji. Društvo Slovenija v svetu namreč že dve desetletji gosti slovenske maturante iz sveta in jim omogoča, da  v živo spoznajo domovino svojih  prednikov, izpopolnjujejo znanje slovenskega jezika in se srečajo s sorodniki v Sloveniji.  Na vsakoletnem taboru, ki ga isto društvo prireja že sedemnajstič, letos v vaših lepih Dolenjskih Toplicah, in je namenjen srečanju Slovencev iz sveta  in domovine, pa se boste tudi domačini lahko v živo srečali s temi mladimi obrazi, ki navdušeno po zgledu svojih staršev  v tujem okolju vztrajajo že več generacij in  gojijo slovensko kulturo, poplemeniteno s krščanskimi in narodnimi vrednotami.  Zakaj vztrajajo pri tem? Ker čutijo, da drevo brez korenin ne more rasti.

Preberi več

Pozdrav predsednika Boštjana Kocmurja

Spoštovani g. minister dr. Boštjan Žekš.
Spoštovani g. župan in gostitelj današnjega tabora g. Franci Vovk.
Spoštovani g. škof dr. Anton Jamnik.
Spoštovani predstavniki slovenske cerkve in slovenke države.

Spoštovani Slovenci iz izseljenstva in domovine, dovolite, da vas pozdravim v imenu Izseljenskega društva Slovenija v svetu.

Preberi več