Razno

POVOJNI SLOVENCI V ARGENTINI

 

Pri Založbi Mohorjeva Celovec je izšla dolgo pričakovana knjiga POVOJNI SLOVENCI V ARGENTINI, ki smo jo na Izseljenskem društvu Slovenija v svetu izdali v sodelovanju s Študijskim centrom za narodno spravo in Mohorjevo družbo Celovec ter s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Fotomonografija (preko 300 slik) je obogatena z obširno študijo doc. dr. Tamare Griesser Pečar in spremno besedo dr. Renata Podbersiča.

»Letos obeležujemo 75. obletnico konca 2. svetovne vojne, ko so morali mnogi Slovenci oditi v svet. A v tujini se niso porazgubili, ostali so povezani med seboj in skupaj ustvarili Slovenijo na tujih tleh. Slovenske vrednote, navade, običaje so podajali svojim potomcem in po sedmih desetletjih v tretji in četrti generaciji še živi slovenska duša, pa čeprav oddaljena 12.000 kilometrov od matične domovine. 

Pričujoča fotomonografija je poklon Izseljenskega društva Slovenija v svetu slovenski povojni skupnosti v Argentini. Z njo želimo prikazati pestrost te skupnosti, njeno marljivo ustvarjalnost, zvestobo in domoljubje.«

V tem adventnem in božičnem času pa lahko s knjigo obdarite svoje najdražje.

 

 

Maša za domovino 2019

Slovenci, ki prihajamo iz izseljenstva bomo tudi letos romali k Mariji Pomagaj na Brezje, v nedeljo, 12. maja, ob 11.30 v zahvalo za vse prejete milosti
in v priprošnjo za vse potrebe.

Nebeški Materi priporočamo slovenski narod. Lepo vabljeni, da se nam pridružite!

Spominska žalna slovesnost ob Lipi sprave

Spominsko žalno slovesnost ob Lipi sprave pri Lipi sprave na Žalah v Ljubljani dan pred Dnevom krivde, odpuščanja in sprave, soorganizirajo društva Združeni ob Lipi sprave, Civilna pobuda: Teharje muzej genocida in katarze; Nova Slovenska Zaveza, Rafaelova družba, Slovenija v svetu, Svet katoliških laikov Slovenije, Varuhi spomina znotraj pobude Vse-posvojitev ob prisotnosti predsednika RS gospoda Boruta Pahorja, ki položi venec.

Preberi več

Umik čez Ljubelj

Predstavitev fotomonografije Marjana Kocmurja UMIK ČEZ LJUBELJ.

Preberi več

Dr. Andrej Vovko

V soboto, 5. septembra, je zaspal v Gospodu naš ustanovni in častni član, predsednik Izseljenskega društva Slovenija v svetu dr. Andrej Vovko. V četrtek, 10. septembra, bo ležal v vežici sv. Nikolaja na Žalah, kjer bo ob 14. uri pogreb in nato sv. maša.


Dr. Andrej Vovko, zgodovinar, profesor in muzealec, se je rodil 22. marca 1947 v Seebodnu v Avstriji begunskim staršem Ladu in Vidi, rojeni Lovrenčič, a se je z mamo kmalu vrnil v domovino.

Ob svoji 20-letnici mu je Izseljensko društvo Slovenija v svetu podelilo častno članstvo kot priznanje in zahvalo. Marca lani je kljub bolezni sprejel predsedniško mesto Izseljenskega društva Slovenija v svetu in ga vodil do maja letos, ko mu je bolezen preprečila aktivno delovanje. Bil je tudi znanstveni svetnik in dolgoletni predstojnik Inštituta za kulturno zgodovino pri ZRC SAZU ter član Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Po upokojitvi je poučeval kot izredni profesor na mariborski univerzi.

Njegovi družini izrekamo globoko sožalje.

Preberi več