Razno

POVOJNI SLOVENCI V ARGENTINI

 

Pri Založbi Mohorjeva Celovec je izšla dolgo pričakovana knjiga POVOJNI SLOVENCI V ARGENTINI, ki smo jo na Izseljenskem društvu Slovenija v svetu izdali v sodelovanju s Študijskim centrom za narodno spravo in Mohorjevo družbo Celovec ter s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Fotomonografija (preko 300 slik) je obogatena z obširno študijo doc. dr. Tamare Griesser Pečar in spremno besedo dr. Renata Podbersiča.

»Letos obeležujemo 75. obletnico konca 2. svetovne vojne, ko so morali mnogi Slovenci oditi v svet. A v tujini se niso porazgubili, ostali so povezani med seboj in skupaj ustvarili Slovenijo na tujih tleh. Slovenske vrednote, navade, običaje so podajali svojim potomcem in po sedmih desetletjih v tretji in četrti generaciji še živi slovenska duša, pa čeprav oddaljena 12.000 kilometrov od matične domovine. 

Pričujoča fotomonografija je poklon Izseljenskega društva Slovenija v svetu slovenski povojni skupnosti v Argentini. Z njo želimo prikazati pestrost te skupnosti, njeno marljivo ustvarjalnost, zvestobo in domoljubje.«

V tem adventnem in božičnem času pa lahko s knjigo obdarite svoje najdražje.

 

 

Maša za domovino 2019

Slovenci, ki prihajamo iz izseljenstva bomo tudi letos romali k Mariji Pomagaj na Brezje, v nedeljo, 12. maja, ob 11.30 v zahvalo za vse prejete milosti
in v priprošnjo za vse potrebe.

Nebeški Materi priporočamo slovenski narod. Lepo vabljeni, da se nam pridružite!

Umik čez Ljubelj

Predstavitev fotomonografije Marjana Kocmurja UMIK ČEZ LJUBELJ.

Preberi več

Spominska žalna slovesnost ob Lipi sprave

Spominsko žalno slovesnost ob Lipi sprave pri Lipi sprave na Žalah v Ljubljani dan pred Dnevom krivde, odpuščanja in sprave, soorganizirajo društva Združeni ob Lipi sprave, Civilna pobuda: Teharje muzej genocida in katarze; Nova Slovenska Zaveza, Rafaelova družba, Slovenija v svetu, Svet katoliških laikov Slovenije, Varuhi spomina znotraj pobude Vse-posvojitev ob prisotnosti predsednika RS gospoda Boruta Pahorja, ki položi venec.

Preberi več

Dr. Andrej Vovko

V soboto, 5. septembra, je zaspal v Gospodu naš ustanovni in častni član, predsednik Izseljenskega društva Slovenija v svetu dr. Andrej Vovko. V četrtek, 10. septembra, bo ležal v vežici sv. Nikolaja na Žalah, kjer bo ob 14. uri pogreb in nato sv. maša.


Dr. Andrej Vovko, zgodovinar, profesor in muzealec, se je rodil 22. marca 1947 v Seebodnu v Avstriji begunskim staršem Ladu in Vidi, rojeni Lovrenčič, a se je z mamo kmalu vrnil v domovino.

Ob svoji 20-letnici mu je Izseljensko društvo Slovenija v svetu podelilo častno članstvo kot priznanje in zahvalo. Marca lani je kljub bolezni sprejel predsedniško mesto Izseljenskega društva Slovenija v svetu in ga vodil do maja letos, ko mu je bolezen preprečila aktivno delovanje. Bil je tudi znanstveni svetnik in dolgoletni predstojnik Inštituta za kulturno zgodovino pri ZRC SAZU ter član Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Po upokojitvi je poučeval kot izredni profesor na mariborski univerzi.

Njegovi družini izrekamo globoko sožalje.

Preberi več

Leto 1945 – 70 let potem

Ob 70 letnici konca druge svetovne vojne se pridružujemo vabilu na znanstveni posvet z naslovom  LETO 1945 – 70 LET POTEM.
Posvet, v organizaciji Študijskega centra za narodno spravo, Nove slovenske zaveze, Slovenskih katoliških izobražencev in Zbora za republiko bo v četrtek, 28. maja 2015 od 9. ure dalje, v prostorih Državnega sveta Republike Slovenije, na Šubičevi 4 v Ljubljani.
Na posvetu bomo prisluhnili tudi zgodbam pričevalcev, ki jih je vojni in povojni čas odločilno zaznamoval.
Ta dan  bo v Državnem svetu na ogled fotografska razstava UMIK ČEZ LJUBELJ  - MAJ 1945, na katerem bodo razstavljene fotografije fotografa Marjana Kocmurja iz leta 1945. 

Vljudno vabljeni!

Preberi več

Dobrodošli doma - program

Tradicionalno srečanje Slovencev iz zamejstva in po svetu Dobrodošli doma se letos odvija v Škofji Loki, mestu z bogato kulturno dediščino in zgodovino, čudovito stavbno arhitekturo, obdanim z neskončno naravno lepoto. Zato bomo cel dan preživeli aktivno in poskusili ujeti delček tega, kar nam to značilno gorenjsko mesto ponuja: 

Sobota, 5. julij 2014

zjutraj nas bo zbudila mestna pihalna godba,

predstavili se bodo loški obrtniki,

gledali in poslušali bomo folklorne, pevske in dramske nastope,

sedeli in počivali bomo ob okušanju pristnih slovenskih jedi,

najmlajši bodo uživali ob poslušanju pravljic, v prijetnem okolju in primerno njihovi starosti se bodo vodeno pogovarjali o moralnih vrednotah, ki nas združujejo in nam dajejo smisel: ljubezni, poštenosti, lepoti življenja,..

mladi po starosti in duši se bodo učili slikati v slikarski delavnici,

športni navdušenci se bodo lahko preizkusili v plezanju in rolkanju,

razstava likovnih del umetnikov Škofje Loke bo namenjena našim umetniškim dušam, 

dan bomo zaključili s pristno slovensko glasbo, ob kateri se bomo zavrteli in tudi sami zapeli, saj bodo z nami Ansambel Saša Avsenika, Andrej Šifrer, Alenka Godec in druga znana imena slovenske glasbe.

Preberi več

Vabilo: 14. vseslovensko srečanje

Komisija Državnega zbora Republike Slovenije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu vas vljudno vabi na XIV. Vseslovensko srečanje z naslovom »Mladi kot ustvarjalci skupnega slovenskega prostora?«, ki bo v petek, 4. julija 2014, v veliki dvorani Državnega zbora RS, s pričetkom ob 10. uri.

Preberi več

Javni razpis za dodelitev štipendij za Slovence v zamejstvu in po svetu

Javni razpis za dodelitev štipendij za dodiplomski študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2013/2014. 

Vlada RS je na 20. redni seji dala soglasje k Javnemu razpisu za dodelitev štipendij za dodiplomski študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2013/2014. Štipendije za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu so ena izmed vrst štipendij po Zakonu o štipendiranju (ZŠtip). V skladu z zakonom odloča o dodelitvi štipendij za Slovence zunaj Republike Slovenije posebna komisija. Te štipendije se dodelijo upravičencem, ki izpolnjujejo splošne pogoje iz ZŠtip ter pod pogoji in v višini, ki jih v javnem razpisu, po predhodnem soglasju Vlade Republike Slovenije določi Sklad.

http://radio.ognjisce.si/sl/146/ssd/11613/

http://www.sklad-kadri.si/si/razpisi-in-objave/naslovnica/razpis/n/zamejci-13-14/

Poletni programi SVS

V vročih poletnih dneh, ko največ rojakov iz sveta pride domov na obisk, se programi kar vrstijo.

Vabimo vas na ogled nekaj utrinkov, ujetih v slikah ...