Razno

Namenite del dohodnine našemu društvu!

Zakon o dohodnini davčnim zavezancem omogoča, da sami odločijo, komu bodo namenili do 0,5-odstotni delež odmerjene dohodnine, ki se mu država odpoveduje za financiranje splošnokoristnih namenov, med katere spada tudi skrb za Slovence po svetu. Davčni zavezanci lahko torej del dohodnine, ki bi sicer šel v državni proračun in ne pomeni nikakršne dodatne davčne obremenitve, preusmerite v donacijsko podporo upravičenim organizacijam (tudi za SVS).

Preberi več

Vabilo na redni občni zbor društva SVS

Po 15. členu društvenega pravilnika vljudno vabimo vse člane Izseljenskega društva Slovenija v svetu na redni občni zbor, ki bo v soboto, 12. februarja 2011 ob 18.00 v Zavodu sv. Stanislava. Dnevni red si lahko ogledate v celi novici. Če ob napovedani uri ni prisotna vsaj polovica članstva, se začetek odloži za 30 minut, na kar občni zbor veljavno odloča,  če je prisotnih najmanj deset članov društva (16. čl.).

Preberi več

Vabilo na redni občni zbor SVS

Po 15. členu društvenega pravilnika vljudno vabimo vse člane Izseljenskega društva Slovenija v svetu na redni občni zbor, ki bo v soboto, 13. marca 2010 ob 18.00 v Zavodu sv. Stanislava.

Preberi več

O uveljavljanju pokojninskih pravic v Argentini in Sloveniji

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) je izdal brošurico z nekaterimi informacijami o postopku za uveljavitev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja oseb, ki so bile ali so zavarovane po slovenski in argentinski zakonodaji.

Lahko jo preberete tukaj.

 

Štipendije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Javni razpis za dodelitev štipendij za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za dodiplomski študij v Republiki Sloveniji za študijsko leto 2009/2010 je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 53/2009. Razpisna dokumentacija se nahaja na spletni strani Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije: www.sklad-kadri.si. Več informacij najdete tudi na portalu www.slovenci.si

Rok za prijavo na razpis je do vključno 30. septembra 2009.

Nagradni natečaj

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu objavlja
NAGRADNI NATEČAJ ZA DIPLOMSKA, MAGISTRSKA IN DOKTORSKA DELA na temi:
A: Slovenci v zamejstvu
B: Slovenci v izseljenstvu

Namen natečaja je spodbujanje raziskovalne dejavnosti dodiplomskih in podiplomskih študentov na področju zamejske in izseljenske tematike in s tem krepitev zavesti o njeni pomembnosti za ohranjanje slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja.

Preberi več

Konvencija med Slovenijo in Argentino

Šestnajstega januarja 2009 se je končala dolgoletna zgodba o konvenciji o socialni varnosti med Slovenijo in Argentino. Zdaj lahko zaposleni, ki imajo delovno dobo tako v Sloveniji kot Argentini, uveljavljajo ta leta za pokojnino. 
Več lahko preberete na zavihku Informacije. Image

Uradna predstavitev spletnega portala za Slovence po svetu

Image V torek, 14. oktobra je v Tiskovnem središču Vlade RS bila uradna predstavitev spletnega portala za Slovence po svetu.
Uvodne besede je spregovoril Zorko Pelikan, državni sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Vesna Gornik pa je na kratko predstavila portal prisotnim zastopnikom medijev.
Spregovorili so tudi predstavniki Združenja Slovenske izseljenske matice, Slovenije v svetu, Svetovnega slovenskega kongresa in Rafaelove družbe, ki v koordinaciji Urada urejujejo in sestavljajo vsebino portala.

Portal je dosegljiv na naslovu www.slovenci.si

Preberi več

Nagradni natečaj

     Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je razpisal nagradni natečaj za dela, ki obravnavajo zamejsko in izseljensko tematiko. Na nagradni natečaj se lahko prijavijo kandidati in kandidatke iz Republike Slovenije in tujine. Predmet nagradnega natečaja so uspešno zagovarjana diplomska, magistrska in doktorska del na katerikoli univerzi v Sloveniji ali zunaj nje, ki obravnavajo tematike slovenskih skupnosti izven RS.
     Strokovna komisija bo dela sprejemala do vključno 1. decembra 2008.

     Podrobnosti o natečaju lahko preberete tukaj.

Volitve v Državni zbor 2008 - koristni napotki

Spoštovani rojaki po svetu!

Te dni prihaja na vaše naslove (slovenskim državljanom s stalnim bivališčem zunaj Evrope) volilno gradivo za slovenske državnozborske volitve 2008. V kolikor ga še niste prejeli, prosimo sporočite.
Slovenci s stalnim bivališčem po Evropi, zunaj Slovenije boste gradivo prejeli v prihodnjih dneh. (Volilni imenik je na vpogled na sedežu diplomatsko-konzularnega predstavništva do 6. septembra 2008.)

Preberi več