Od blizu in daleč

V sredo, 28. septembra 2022, smo počastili 30. obletnico Izseljenskega društva Slovenija v svetu s slavnostnim koncertom samospevov v Slovenski filharmoniji.

KONCERT SAMOSPEVOV V SLOVENSKI FILHARMONIJI

Na koncertu Od blizu in daleč so nastopili vrhunski operni pevci, rojeni v Argentini, mezzosopranistka Bernarda Fink, basbaritonist Marko Fink in baritonist Luka Somoza Osterc ob spremljavi pianista Vladimirja Mlinarića.
Slavnostni koncert je bil, po besedah Marka Finka, zasnovan kot poklon slovenski kulturi, vpet v evropski prostor in obogaten z izkušnjo zdomstva. Z različnimi skladbami so pevci predstavili pot njihovih staršev iz evropske domovine v široki svet in njihovo hrepenenje po vrnitvi v svoj domači kraj.
Premnogim se vrnitev v domovino ni posrečila, a tistim, ki se je, pa so danes hvaležni svojim prednikom in Sloveniji, da so lahko graditelji skupne prihodnosti in da se lahko veselijo uspehov, kot ena velika družina, ki skupaj diha in čuti. Izseljensko društvo Slovenija v svetu je že tri desetletja v službi Slovencev po svetu in na različne načine pomaga krepiti narodno zavest vsem Slovencem, razseljenim po svetu. V matični domovini pa predstavlja dosežke slovenskih skupnosti po svetu.

O društvu Slovenija v svetu in slavnostnem koncertu se je na oddaji Kulturni utrinki Radia Ognjišče pogovarjal basbaritonist Marko Fink z urednikom Jožetom Bartoljem. Vabljeni k poslušanju na povezavi TUKAJ