Pevski zbor Škrjančki

Gostovanje pevskega zbora Škrjančki v Sloveniji

O pevskem zboru Škrjančki:

Otroški pevski zbor Škrjančki prihaja iz province Mendoza v Argentini, ki leži ob vznožju gorovja Andov, na meji s Čilom. Zbor je ustanovila zborovodkinja, Slovenka, rojena v Argentini, Angelca Šmon Bajda, ki je vsa leta skrbela za ohranjanje slovenske kulture v Mendozi, ob upokojitvi pa sta z možem Jernejem ohranjala slovenstvo še naprej v svoji družini. Iz te ljubezni do domovine je nastal zborček njunih devetnajstih vnukov, ki sta ga poimenovala Škrjančki.

Naše društvo je v 90. letih gostilo Mendoški pevski zbor 1. in 2. generacije Slovencev, kjer sta pela dedek in babica, desetletje kasneje folklorno-pevsko skupino Los Chañares, v kateri so nastopali njuni otroci. Škrjančki pa so njuni vnuki, ki predstavljajo 4. rod Slovencev v Argentini.

Turneja pevskega zbora Škrjančki po Sloveniji:

 • Škrjančki so začeli svojo turnejo 12. septembra v Celju in v Jernejevem domu, v Vojniku.
  • V petek, 16. septembra, so nastopili v Kulturnem društvu Janka Kersnika v Lukovici. Prispevek si lahko preberete na tej povezavi.
  • v soboto, 17. septembra, pa na gradu Khislsteinu ob praznovanju 70. rojstnega dne Andreja Šifrerja. In z njim tudi zapeli.
  • V četrtek, 16. septembra, so spoznavali lepote Ljubljane, obiskali Založbo Družina in Urad za
   Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer jih je pozdravila državna sekretarka Vesna Humar.
  • V torek, 20. septembra, je Otroški pevski zbor Škrjančki zaključil svojo turnejo na Slovensko-
   argentinskem večeru v Zavodu svetega Stanislava.